Металл Украины и мира

Легування стали нікелем, хромом, молібденом

Процес легування – це технологія введення в розплавлений метал частинок інших металів, для утворення однорідної фактури сплаву та покращення його якостей.

Вперше до цілеспрямованого легування додумалися у другій половині 19-го століття: 1858 року француз Мюшетт придумав сталь для верстатних різців, до якої було додано марганець, вуглець і вольфрам. А в масове виробництво пішла сталь з включеннями вуглецю та марганцю, придумана 1882 року англійцем Робертом Ебботом Гадфільдом.

Які властивості набуває сталь у результаті легування?

Кожен хімічний елемент, що вводиться в метал, змінює його. Мають значення пропорції домішок. До того ж один сплав зазвичай легують не одним металом-добавкою, а декількома.

Легування нікелем

У сталевих сплавах метал нікель як домішка сприяє тому, щоб у сплаві утворювався і зберігався аустеніт. Це підвищує міцність металу. Якщо до нікелю доданий хром та молібден, то нікель стає ще більш ефективним для термічного зміцнення сталі, підвищення її в’язкості, а також міцності втоми. Нікелем легують феритні сталі – вони стають більш в’язкими. Хромонікелеві аустенітні сталі краще опираються явищу корозії.

Легування хромом

Хром – елемент, який, при додаванні, покращує стійкість металевого сплаву до явищ окислення та корозії, робить сталь міцнішою навіть при випадках нагрівання до високих температур, а також покращує можливості високовуглецевого сплаву до опору зносу за фактором тертя. У процесі легування хромом утворюються карбіди хрому – завдяки їм сталь стає твердішою і міцнішою: з неї можна виготовляти ножі та інші колюче-ріжучі інструменти. Якщо ж у сталі при цьому присутні також домішки олова, миш’яку, фосфору або сурми, то вони сегрегують до кордонів «зерен» сплаву, що спричиняє підвищення крихкості відпускної сталевого сплаву.

Легування молібденом

Молібден створює більше термічне зміцнення у процесі відпустки сталі (після її загартування). Сталі з домішкою молібдену за високих температур характеризуються меншою повзучістю.

Також при включенні молібдену зменшується зернистість сплаву і сталь стає міцнішою. Поліпшується показник стійкості до корозійних процесів (зокрема, точкової корозії).

При поєднанні металів-добавок за технологією легування отримують хромонікельмолібденові, хромисті і хромонікелеві сплави, які мають оптимальні набори параметрів для певних умов експлуатації та способів обробки.

Пропонуємо купити листовий прокат легованих сталей у Дніпрі у ТД ТАМ

Металобаза ТД ТАМ пропонує в Дніпрі два різновиди листового прокату з легованої сталі: інструментальну та конструкційну.

Відмінності в тому, що інструментальна сталь легована (з якої справді роблять елементи різних інструментів) характеризується більшою твердістю та більшою стійкістю до механічних впливів (ударів, тертя, деформації).

Конструкційна легована сталь м’якша, що полегшує вирізування з неї потрібних елементів, але має більшу втомну міцність.

Придбати у нас металопрокат (оптом, в роздріб, а також у форматі регулярних поставок) ви можете як перебуваючи в Дніпрі, так і оформивши замовлення з транспортуванням металопрокату в будь-яке місто України.

Exit mobile version